Hei taas kaikille, ja kiitos kommenteista!

Annikille terveisia ja pikaista paranemista. Kiinassa lapsia on yleensa yksi, mutta taalla Tiibetissa pain olemme nahneet jopa kolmilapsisia perheita. Lapset eivat kayta vaippoja, tai ainakaan noin 1-2 vuotiaat, pikkuvauvoista en ole varma. Taaperoilla on housuissa halkio, josta pissataan ja kakataan katevasti kadulle, jomman kumman vanhemman nostamana tai kyykistymalla. Ekologisempaa kuin vaipat. Juuri nain, kun lapsi kakkasi isot kasat kaupan eteen. Lapsia kannetaan tiibetilaisten naisten asujen selkaosassa olevassa pussissa, tai selassa naruilla viriteltyina. Yksi naru menee pepun alta ja toinen kainaloiden. Lapsia naytetaan kohtelevan lempeasti ja ei ole ihme, etta aikuisetkin ovat taalla tosi ystavallisia ja hyvantuulisia. Mielestamme han-kiinalaisten kohdalla kasvatus vaikuttaa vahan ankarammalta.

Vaari: Ei varmaan menna talla reissulla Everestille, koska se edellyttaisi kallista lentoa tai pakettimatkaa Lhasaan, josta joutuisimme matkaaamaan viela Nepalin rajalle. Myos Everestille nousu vaatii ilmeisesti jonkinlaisia lupia. Emme tietysti pystyisi edes nousemaan perusleiria korkeammalle (5500 m) nailla varusteilla ja kunnolla.

Julia: Sulla olikin hurja seikkailu Sauvon sysimetsissa, miten Fanny jaksoi? Mita muuta Fannylle kuuluu?

Kotivaki: Hyva jos ostatte tykin. Siita olis tosi paljon iloa! Splattis on hauskaa, ainakin Kristianin mielesta, mina en ehka valittaisi. Kristian joutui polttareissa pelaamaan sita t-paidalla.

Madre: Olis kiva menna johonkin kouluun, mutta emme ehka jaksa jarjestaa asiaa. Kielitaitokin on aika iso muuri, kun siella olisi kiva kertoa jotakin asioita myos. Nuoriso tosin osaa vahan paremmin englantia, ainakin tervehdykset ja muutaman peruslauseen, mita kuuluu jne. Kuskit osaavat yleensa ihan hyvin ajaa, tiet ovat vain kammottavia. Enaa ei ole tiedossa paljoa extremebussimatkailua, silla vaihdamme pian junaan kunhan paasemme Yunnanin sivistykseen. Leikataanko Henkan olkapaa?

terkut kaikille muillekin!!

Sitten taas matkakertomukseen,

Lahdimme eilen Baiyusta, joka oli ihan mukava pikkukaupunki. Hotelli oli halpa, 5 euroa yo, tosin silla hinnalla vesakaynnit hoituivat kaytavalla eika suihkua ollut. Siis vessa oli kaytavalla. Taalla ei yleensakaan ole ollut suihkuja hotelleissa. Kavellessamme Baiyun luostariin jyrkkaa rinnetta pitkin, naimme alhaalla olevan koulun pihalla valituntiliikuntaa Kiinan malliin. Koulun katolla olevista kovaaanisista raikui taysilla marssimusiikkia, jonka tahdissa kaikki koulun oppilaat tanssivat kuvioissa yhtaaikaa. Jatkoimme matkaa luostariin, uupuneina (kuten aina taalla korkealla ponnistellessamme vahankin). Luostari oli hyvakuntoinen, ja kullatut katot kimalsivat. Kaikki luostarit ovat taalla upeasti maalattuja raikein varein, erityisesti oranssilla, punaisella ja kirkkaan sinisella. Jokainen luostari on erilainen. Baiyussa luostaria kiersi tunneleita ja kaytavia, joita reunustivat rukousmyllyt. Isoimmat niista olivat parimetrisia. Temppeleita kierretaan myotapaivaa ja jos rukousmyllyja on, niita pyoritetaan samalla.

Temppelissa naimme toisenkin kuviotanssin, kun munkit liikehtivat rumpujen ja lautasten tahdissa varikkaat liinat kasissaan. Baiyu oli rento paikka, mutta emme kokeneet tarpeelliseksi jaada sinne pitempaan ja lahdimme iltapaivalla kohti Ganzia. Emme tienneet, etta aamulla oli mennyt klo 7 julkinen bussi Ganziin, joten jouduimme ottamaan yksityisen kyydin ja maksoimme tuplahinnan (sekin tiukan tinkaamisen jalkeen). Pakettiautomme kyydissa tuli myos kaksi munkkia eli lamaa. Matka kesti 6,5 tuntia ja maksoi 30 euroa kahdelta. Aika kallista. Maisemat olivat taas upeat, ja jalleen vahan erilaiset. Nousimme aluksi kuusien ja lehtipuiden tayttamasta laaksosta kesan keskelta ylangolle, joka muistutti tosi paljon Lapin tunturimaisemia. Ylanko muuttui vihreasta niittymaisesta maisemasta kivikkoiseksi. Jattimaista kivikkoa riitti silmankantamattomiin parin tunnin ajan. Nosimme matkalla 3300 m:sta 4900 metriin. Varsinkin viimeiset nousumetrit olivat taas jannittavia, kun tien reunan ulkopuolella odotti 800 m pystysuora tiputus. Onneksi kuski oli edellista rauhallsempi. Pysahdyimme matkalla kuumille lahteille pesemaan jalkojamme. Paikalliset menivat myos uimaan lahteeeseen. Aika mukava luonnon uima-allas, lampotila vedessa oli varmaan noin 45 astetta. Saavuttuamme lahelle Ganzia pysahdyimme yllattaen kaupungin ulkopuolella. Munkkimatkatoverimme, joka osasi hieman englantia, selitti, etta emme paase kaupunkiin koska poliisi velottaa kaupungin ulkopuolelta saapuvilta jotain epamaaraista palkkiota (l. korruptiota). Kuskimme tilasi meille taksin kaupungista, jolla paasimme ilman maksuja perille. Menimme hotelliin, joka saa ottaa vastaan ulkomaalaisia. Toisessa majatalossa meille vaitettiin kaikkien huoneiden olevan varattuja. Syy tahan loytyi matkaoppaastamme, jonka mukaan poliisi oli ratsannut tata hotellia keskella yota, ja haatanyt ulkomaailaiset pihalle, koska hotellilla ei ollut kyseista lupaa. Kiina on selvasti edelleen poliisivaltio, jossa nayttaisi yhdistyvan kommunismin ja vapaan markkinatalouden huonoimmat puolet. Teilla on usein poliisiratsioita, jotka tarkastavat kiinalaisten ja etenkin tiibetilaisten passeja. Matkalla Yushuun suurin osa bussitovereistamme joutui jaamaan keskelle ei mitaan, kun heilla ei ollut kulkulupia mukanaan. Passeja tiibetilaisten on ilmeisen hankala saada.

Tanaan olemme kierrelleet kaupungilla, ja kayneet -yllatys yllatys- luostarissa. Ganzissa kaydaan vilkkasi kauppaa, tori oli valtava, taynna varikkaita vihanneksia ja lihatiskeja kokonaisina sianpaineen ja -sorkkineen. Ihmiset polttivat nuotioita toripoytien valissa, kun tanaan on ollut niin kylma. On satanut vetta koko paivan ja olemme pukeutuneet kaikkiin lampimiin vaattesiimme, eli pitkiin kalsareihin, vaellushousuihin ja -kenkiin, villapaitoihin ja armeijan lampojakkuihin (ostimme Xiningista). Naytamme muuten ihan samalta, joka on jo melkein noloa. Onneksi meilla on erivariset paalytakit;)

Luostariin jouduimme kapuamaan pitkat rappuset ja pysahtelimme usein huohottamaan. Perilla odotti suuri 400 vuotta vanha rakennus. Paasimme tutustumaan munkkien asuintiloihin. Meidat myos siunattiin yhdessa huoneessa. Tapahtumaan kuului polvistuminen laman eteen, joka kaatoi kasiimme vetta. Osa vedesta piti juoda ja loput kaataa paahamme. Sitten lama luki rukouksia ja painoi punaisen pilkun otsaamme lyijykynan kumipaalla johon oli kastettu varia. Han painoi paatamme myos jollakin puisella, tylpalla esineella ja antoi samalla makean pahkinan syodaksemme, mm! Juttelimme muutaman munkin kanssa, jotka kiillottivat astioita kaytavalla. He kyselivat meidan ikaamme ja kotimaatamme, opettelimme myos muutaman sanan tiibetia.

panostimme Ganzissa asumiseen, meidan hotellihuoneessamme on oma vessa ja suihku, josta tulee lamminta vetta. Meilla on myos telkkari, josta voimme katsoa kiinaksi dubattua "Kaikki rakastavat Raymondia" -sarjaa ja mainoksia. Koko hoito vain 8 euroa yo!!! (Kristian tinkasi hinnan 12 eurosta)

ps. Unohdin mainita Degen kohdalla yhden hauskan jutun, luostarissa kaydessamme pimeassa rukoushuoneessa astuin yllattaen jonkun pehmean paalle. Pyysin Kristiania nayttamaan valoa taskulampulla ja nain...MITA? Ensimmaiseksi oikein arvanneelle tuomme yllatyspalkinnon Kiinasta!