No niin, taas seuraa matkakertomusta. Viimeksi jaimme Litangiin, josta jatkoimme aamubussilla Xianchengiin. Bussimatka oli talla kertaa rauhallinen, kuski oli taitava eika pelottanut yhtaan. Matka kesti 5 tuntia ja se alkoi talvisesta saasta, lumisateesta ylangolta ja loppui kesaisiin maisemiin aika paljon alempana. Oli miellyttavaa, kun Xianchengissa oli niin paljon lampimampaa, tosin siellakin satoi vahan vetta. heti bussiasemalta meidat "napattiin" aseman vieressa olevaan kivaan hostelliin englanninkielisen kyltin avulla, jossa luki hinnat ja mukavudet, mita hostelli tarjosi. Huone olikin todella halpa, vain 50 Y, eli 5 euroa. Hostelli oli tiibetilaistyylinen, todella mukava ja viihtyisa. Kaikkien huoneiden seinat oli puupaneloitu, ja jokaiseen paneliin oli maalattu erilaien kuva, yleensa vuoristomaisema tai erilaisia elaimia. Meita vahan harmitti, ettemme menneet dormiin, silla se oli todella hieno iso sali kauniinen maalauksineen ja pylvaineen. Soimme illallista hostellissa kahden muun pariskunnan kanssa, ja oli tosi kivaa. kavimme myos temppelissa, johon saimme kolme paikallista 13-vuotiasta tyttoa oppaiksemme. He olivat hyvin innoissaan meista, ja yksi tytto jopa poimi kukkia minulle. He veivat meidat myos koulun pihalle katsomaan koululaisten tanssiharjoituksia. Oppilaat olivat tosi taitavia ja harjoituksia oli mukavaa katsella. Kristian korjautti tadiltaan ylioppilaslahjaksi saamansa kellon latauskoneiston kaupungissa, joka maksoi vain 50 senttia. Kelloseppa oli kekselias ja nappara alkeellisista valineistaan huolimatta. Samasta paikasta mina ostin isot kasat erikoislankoja 7 eurolla.

Nukuimme hyvin ja seuraavana aamuna lahdimme kohti Zhongdiania, jossa nyt olemme. Tama on jo Yunnanin maakuntaa (ks. kartta sivussa), ja yhdeksan tunnin matkan aikana siirryimme sivistykseen konkreettisesti. Bussimatka oli rankka ja tie oli tietysti surkeassa kunnossa. Tie oli mutatie ja sateen takia siihen oli paikoin tullut puoli metria syvat urat, joista meidan bussimme ihmeen kaupalla selvisi. Valilla jouduimme peruuttamaan ja ottamaan vauhtia mutaisimmissa ja jyrkimmissa kohdissa, talloin bussin perapaa saattoi lahtea liukumaan uhkaavasti kohti reunaa. Muut matkustajat nauroivat, kun painoin paata paniikissa alaspain ja pistin silmat kiinni. Maisemat muistuttivat kiinalaisia mustemaalauksia, makien huiput olivat kauniin pyoreita ja rinteet jyrkkia. Makien valissa oli kauniita sumupilvia. Lisaksi koko matkan ajan joka puolella kukki ruusupensaita ja muita pensaskasveja kuusien ja mantyjen lomassa. Tama ei ole liioittelua!

Perille paastyamme otimme taksin hostelliin ja lahdimm suoraan kaupungin ulkopuolella olevaan temppeliin. Temppeli oli hyvin rahoissaan varmaan suurien turistimaarien vuoksi, ja siita oli pidetty huolta sen mukaisesti. Kaikki paikat livat hyvassa kunnossa ja kimaltelevia. Seinilla oli suuria, varikkaita maalauksia ja katosta riippui upeita silkkikankaita putken muotoon ommeltuina. Patsaat olivat valtavia ja ne oli koristeltu valkoisin silkkikankain.

Kaupungissa on paljon lansimaisia turisteja, ja vanha kaupunki on sen mukainen. Kaupunginosa on taynna turisteille suunnattuja koru- ja kangasliikkeita seka kahviloita ja baareja, joista saa lansimaista ruokaa. Paikka on kuitenkin ihan viehattava kauniine puutaloineen joissa on upeita kaiverruksia. Uudessa kaupunginosassa on enemman kiinalainen kuin tiibetilainen meininki. On kivaa olla vahan isommassa paikassa vaihteeksi, naimme jo paljon tiibetia. Tasta lahin matkanteko busseissakin on turvallisempaa ja pian siirrymme juniin.

Satuimme Zhongdianiin sopivaan aikaan silla taalla on kolmipaivainen hevosjuhla meneillaan. Ilmeisesti luvassa on hurjia temppuja kuten esineiden poimimista maan pinnasta kesken kovan laukan jne. Menemme nyt katsomaan. Minulla (kristian) on ilmeisesti Giardia vatsan turvotuksesta, ripulista ja kananmunan hajuisista royhtaisyista paatellen. Onneksi antibiootit on jo vatsassa ja olokin parempi. Jenny voi hyvin.

Lidlbradr: Tosi kurja juttu sun olkapaa, aika ja kuntoutus sen kai vaan parantaa. Sun asunto kuulostaa tosi hienolta ja tullaankin ehdottomasti sinne tupajumittamaan heti elokuussa. Tsemia ja pikaista paranemista lidlbradr.